Beretning fra besøg i Nepal

Sidste år blev projektet Enhancing Rural Livelihoods søsat af Nepalgruppen, og i marts i år var Camilla og Manju fra gruppen på besøg hos projektets partnerorganisation Children-Nepal. De skulle følge op på sidste års workshop hos Children-Nepal gennem en ny workshop, Strategi, Advocacy & Policies, samt på monitoreringsbesøg i projektlandsbyerne Gunjara, Phallpani og Lewade.

Her fortæller de om deres besøg.

Vi ankom til Kathmandu, Nepals hovedstad, og efter en enkelt overnatning tog vi den lange bustur til byen Pokhara, hvor Children-Nepal har kontor.

De første tre dage af besøget var dedikeret til afholdelse af vores workshop. Alle i Children-Nepal deltog i undervisningen, hvor de beskæftigede sig med at frembringe en strategi og policies for Children-Nepal, og samtidig arbejdede de med at sætte fokus på advocacy for hvert af Children-Nepals projekter. Workshoppen var udfordrerende for deltagerne, men alle havde gåpåmod og var ivrige efter mere viden.

Landsbykøkken

Udover workshoppen var der arrangeret besøg i projektlandsbyerne to af de dage, vi var på besøg. Første stop var Gunjara. Landsbyen ligger et stykke uden for Pokhara, oppe på en bjergtop, hvor der er smukt udsyn over dalene. Byens beboere har bygget plastikdrivhuse, og de er begyndt at dyrke økologiske grøntsager med stort held. Udbyttet af tomater er så godt, at de nu er begyndt at sælge dem og dermed tjene lidt flere penge til husholdningen. En del af landsbyens husholdninger har desuden fået forbedrede komfurer, men desværre var der flere, der ikke virkede grundet dårlig eller manglende udluftning. Den helt store udfordring i Gunjara var og er dog manglen på vand. Pānī, der betyder vand, er et ord, vi hurtigt fik lært, da landsbyens beboere en stor del af besøget talte om problemet. Behovet for vand betyder, at vi nu har sat vandopsamling øverst på agendaen.

CRT/N, vores nepalesiske partnerorganisation på økolandsbyprojekterne, har tidligere været på besøg i landsbyerne for at undersøge mulighederne for vandopsamling, og vi har derfra udarbejdet en rapport med mulige løsninger. Samtidig har projektet sidste år modtaget penge fra Jubilæumsfonden af 1963 til at købe materialer til vandopsamling, så forhåbentligt kan landsbyen snart mærke forbedringer.

Den efterfølgende dag besøgte vi landsbyerne Phallpani og Lewade, der begge ligger tæt på en hovedvej, og derfor er forholdsvis lette at komme til. Under vores besøg gik vi ad smalle stier op og ned i det bakkede landskab, så vi både kunne se beboernes nursery og deres plastikdrivhuse, hvor de har plantet tomater og kål. Vi hørte om, hvordan de har installeret cooking stoves, som har bidraget til et bedre indeklima og mindsket deres behov for brændsel.

Generelt var landsbybeboerne meget positive over for de muligheder, som projektet allerede har medført, og de var fortsat meget passionerede omkring økologisk landbrug og projektet generelt. Det var derfor en meget positiv oplevelse at besøge projektbyerne.

Efter vores dage i landsbyerne holdt vi et planlægningsmøde og foretog et finansielt tjek med Dumanath, Hari og Ram fra Children-Nepal, inden vi tog bussen tilbage til Kathmandu, hvorfra turen næste dag gik tilbage til Danmark.

Vi tager en masse indsigtsfulde betragtninger med os tilbage til Danmark, som vi kan bruge i det videre arbejde i projektet og derigennem sikre, at vi fortsat imødekommer projektlandsbyernes udfordringer og sikrer positive fremskridt.

Camilla og Manju efter afskedsceremonien hos Children-Nepal