Nødhjælp til internt fordrevne på Filippinerne
 

I slutningen af maj 2017 brød kampe ud mellem regeringsstyrker og krigere tilknyttet ISIS i byen Marawi i det sydlige Filippinerne. Kampene efterlod store dele af byen i ruiner og sendte tusindevis af mennesker på flugt. Nogle af disse internt fordrevne (Internally Displaced People: IDP) flygtede til de 83 officielle evakueringscentre, men størstedelen fandt husly ved venner og familie eller i lokalsamfundscentre, og har derfor modtaget meget lidt eller slet ingen hjælp fra regeringens side.

DIB samarbejdede med ALTERPLAN, NGO-netværket PHILSSA og den lokale partner ICESDev fra juli 2017 til april 2018 om at tilbyde humanitær nødhjælp til de mest udsatte IDP'er – det vil sige, dem der fandt ly uden for de officielle evakueringscentre. Eftersom fødevarersituationen blev anset for at være forholdsvis stabil, fordelte vores indsatser sig på:

  • Pengebevillinger til forskellige presserende behov (mad, skolegang, udstyr, medicin og lignende)
  • Sundhedsmonitorering og -forbyggende foranstaltninger (uddeling af madrationer, medicin, forbedring af adgang til vand, forbedret sanitære- og hygiejnemæssige forhold, særlig støtte til sårbare og udsatte grupper og støtte til dyrkelse af køkkenhaver m.v.)
  • Psyko-social støtte (herunder også inter-religiøse dialoger, fredsopbygning og støtte til en nyetableret civilsamfundsorganisation der har som formål at repræsentere de interne fordrevnes interesser i genopbygningsprocessen, kaldet Lumbay ka Marawi).
  • Teltlejeren i West Pantar har desuden fået støtte til at opføre en sundhedsklink, hvor beboerne kan komme til undersøgelser og få basal sundhedsbehandling.

Igennem vores indsats er vi nået ud til 1539 husholdninger, hvilket svarer til omtrent 6079 personer fordelt på de tre områder; Barangays Tomas Cabili og Ubaldo Laya i Iligan by og Barangay West Pantar i Pantar Kommune.

Læs mere om vores indsats, vores metode og den indsamlede viden igennem projektet her (alle links er dog på engelsk):

Interventionen blev støttet af The Danish Emergency Relief Fund (DERF) under Civilsamfund I Udvikling (CISU).

30744012_2336392596378013_5945331517692575744_n