DIBs indiske samarbejdspartnere INSEDA og WAFD har siden 2011 arbejdet med økolandsby-konceptet i fem landsbyer i Indien. DIB, INSEDA og WAFD arbejder i øjeblikket sammen med partnere fra Sri Lanka, Bangladesh og Nepal om at udbrede konceptet og dermed reducere fattigdom og begrænse udledningen af drivhusgasser. Her kan du møde Bimla Kothari, som er en del af projektet, og som har været medlem af WAFD siden 2012.

Bimla Kothari har fået hjælp til at installere en soltørrer. Den er lavet af bambus og dækket med stykker af plastik, som muliggør tørringsprocessen. Den ser ikke ud af noget særligt,  men den kan bruges til meget, og den har betydet meget for Bimla Kotharis liv. Hun bruger den til at tørre gurkemeje og chili, som hun derefter laver til pulver og bruger i madlavning. Soltørreren gør det samtidig muligt for hende at konservere sæsonbestemte afgrøder til senere brug. Hun tørrer også den lokale frugt ‘chulu’ og bruger den til at lave chutney. Det allerbedste ved den er, at den ikke misfarver, det hun tørrer, men bevarer de originale farver fra gurkemejen og chilien. Samtidig kræver den ingen overvågning, forklarer hun. “Du lægger bare gurkemejen til at tørre deri, og så ser du til det et par dage efter.” Bimla Kothari fortæller, at der er flere fordele ved soltørreren. Den holder nemlig krydderier og grøntsager fri for støv og skidt. Det er meget bedre end at tørre i det fri, som hun traditionelt har gjort.

Soltørreren har gjort det muligt for Bimla Kothari at producere produkter af høj kvalitet uden ekstra omkostninger – og det er produkter som altid bruges i det indiske køkken. Hun har endda solgt nogle af sine produkter, som indtil videre har givet hende en ekstra indkomst på 4000 rupees. (400 kr.). Det lyder måske ikke af så meget, men med de ekstra penge har hun nu råd til at købe ekstra mad og fornødenheder. Det har ikke været muligt for hende selv at dyrke korn og bælgfrugter pga. abetrusler og et skiftende klima, så det er noget af det, hun bruger pengene på. Tidligere var hun nødt til at tage små lån fra lokale udlånere eller naboer, men nu er det ikke længere nødvendigt. Hver måned lægger hun 100 rupees til side, som bliver sat ind på selvhjælpsgruppens bankkonto. Her kan selvhjælpsgruppens medlemmer låne fra, hvis de har brug for det. Bimla Kothari kunne f.eks. låne 15.000 rupees fra gruppen, da hendes datter blev gift i november 2016.

Bimla Kothari, og andre som er en del af økolandsby-projektet, har fået muligheden for at lære nye metoder, der kan maksimere udbyttet af deres haver. Bimla Kothari har ikke kun fået støtte til at få lavet en soltørrer, men hun har også lavet en organisk kompostkurv i samarbejde med WAFD og lært, hvordan man laver og konserverer pickles, chutney og saft. Økolandsby-projektet er en succes set med Bimla Kotharis øjne. Hun kan i fremtiden producere langtidsholdbare krydderier og sælge ud af det, så hun kan tjene lidt ekstra.

Læs mere om DIB’s økolandsby-projekt her.