Simon og Camilla besøgte i marts vores partner Integrated Development Association (IDEA) i Sri Lanka, som er en del af vores projekt “Next generation low carbon, climate resilient Eco-Village Development in South Asia”. Her er en lille beretning fra deres tur:
Efter en lang rejse ankom vi endelig til Kandy i Sri Lanka. Den første dag på IDEAs kontor mødte vi alle medarbejdere og blev opdateret på projektimplementeringen af Dumindu, som er projektets koordinator i Sri Lanka. Derudover blev tiden brugt på finansiel monitorering, hvor der blev snakket om systemer, regnskab og bilag. Der var også tid til at kigge rundt på kontoret og den fine tilhørende have.
Den anden halvdel af projektbesøget foregik i Matara, nærmere Kottawatta, som ligger ved Sri Lankas sydkyst, og som er der hvor projektet implementeres. Turen dertil tog ca. 6 timer i bil. IDEA samarbejder med en lokal organisation i Matara – Integrated Agriculture Development Foundation (IADF), som er med til at implementere aktiviteterne i landsbyen. Vores første stop var på deres kontor og derfra kørte vi alle til Kottawatta, som ligger i kort afstand derfra. Vi blev fornemt modtaget af landsbyens beboere og specielt medlemmer af Elder Society, som havde forberedt dans og sang for os. Efter velkomstceremonien begav vi os ud i landsbyen for at besøge de mennesker, som er en del af projektet. Vi brugte to dage på at gå fra hus til hus og se hvad lokalbefolkningen havde igangsat af aktiviteter hjemme hos dem selv. Der var mange, som havde opstartet køkkenhaver, og som solgte papaya, spinat eller andre afgrøder. IDEA og IADF havde også trænet risbønderne i nye og mere effektive dyrkningsmetoder, hvor man forspirer risen inden den plantes – hvilket nu giver dem et større udbytte end tidligere. Vi besøgte også folk, som lavede organisk gødning, som de solgte til andre i landsbyen. Derudover så vi mange forbedrede komfurer, institutionelle komfurer, biogas og nyindrettede køkkener. Vi besøgte folk som fremstillede sandaler, reb af kokosnødder, måtter og tasker, som de kunne sælge. Og så var der en kvinde, som lavede den srilankanske specialitet string hoppers, og som havde fået støtte til ekstra køkkengrej, da der var stor efterspørgsel efter hendes string hoppers. Det var interessant at se, hvor mange forskellige aktiviteter, projektet havde støttet.
Den tredje dag i Kottawatta mødtes vi med lokale regeringsansatte, som fortalte os om deres erfaringer med projektet. De var meget tilfredse med projektet og fortalte, at det havde forbedret sociale forhold i landsbyen, hvilket ikke var noget, de havde regnet med. Generelt havde projektet gjort nogle folk mere positive, og nogle havde forbedret deres status i landsbyen og kunne dermed begå sig på lige niveau som andre i modsætning til tidligere. Den store succes forklarede de med, at medarbejdere fra IDEA og IADF havde været regelmæssigt til stede i landsbyen, og så var de nemme at arbejde sammen med og havde involveret de regeringsansatte i projektaktiviteterne. De lagde også vægt på, at landsbyens beboere har viden og kapacitet til at fortsætte det gode arbejde efter projektets afslutning. Selv vil de lokale regeringsansatte sørge at følge op på de implementerede aktiviteter, når projektet er slut.
Da vi var tilbage på IADFs kontor fik vi os en god snak om de udfordringer, der har været i projektet og i Sri Lanka generelt. Først var der covid-19 og efterfølgende rullede der en økonomisk krise ind over landet, hvilket gjorde at IDEA ikke kunne rejse til Matara i halvanden måned. Medarbejderne fra IADF måtte gå til landsbyen pga. benzinmangel i landet. Landsbyen var hårdt ramt af krisen, da forsyningen af fødevarer var meget dårlig. Disse udfordringer betød at især køkkenhave-etablering og installering af forberede komfurer hos lokalbefolkningen blev højt værdsat i perioden og blev en løsning på nogle af deres problemer.
Efter nogle intense og lærerige dage i Kottawatta med gode værter fra IDEA og IADF sagde vi tak og farvel. Vi var meget imponerede over, hvor mange forskellige aktiviteter de har igangsat og den store opbakning der er fra både landsbyen og lokalregeringen.