I slutningen af februar rejste Lykke og Camilla til Pokhara i Nepal for at afslutte partnerskabsintervention med Children-Nepal og i samarbejde udvikle en ansøgning til et nyt projekt.

De første par dage blev brugt på at evaluere partnerskabsprojektet, hvor Shiva, Krishna og Sangita fra Children-Nepal præsenterede data, som de havde indsamlet i tre landsbyer. Disse data inkluderede blandt andet landsbyernes ressourcer, sociale forhold og drømmelandsbyer. CN havde i samarbejde med den lokale befolkning analyseret problemer i landsbyerne og rangeret dem efter prioritet. Nogle af de identificerede problemer var for eksempel mangel på vand – både drikkevand og til vanding af marker, brugen af store mængder træ til brænde, som forårsager skovrydning og jordskred, dårlig hygiejne og tilrøgede køkkener. Derudover er det også et stort problem, at mange familier ikke kan producere mad nok til dem selv. En stor del af familierne i de udvalgte områder har kun mad i 3-6 måneder fra egen produktion. Der var derfor rigtig meget at tage fat på til det nye projekt.  

Projektgruppen i gang med at udvikle en LFA (Logical Framework Approach) for et nyt projekt.

De efterfølgende dage gik med at udvikle et LFA-matrix – altså finde frem til konkrete resultater, indikatorer og aktiviteter for det nye projekt. Udarbejdelsen af selve ansøgningen blev lavet i små teams, som fokuserede på forskellige sektioner af ansøgningen. Der blev arbejdet hårdt, og det var tydeligt, at gruppearbejdet styrkede samarbejdet mellem projektgrupperne i CN og DIB.I pauserne blev der drukket en masse chai, og de medbragte danske lakridspiber var et hit hos nepaleserne. Sangita og Camilla fik også tid til at besøge en af landsbyerne, som det nye projekt har til formål at inkludere. Her fik vi serveret dal-bhat, kælet med en kælegris og snakket med den lokale befolkning om de udfordringer, de står overfor i hverdagen.

På besøg i økolandsbyerne

Efter 12 dages fokuseret arbejde i Pokhara gik turen til Kathmandu for at besøge den nepalesiske partner på EVD-projektet, CRT/N. Sammen med Subas og Shovana fra CRT/N tog vi på besøg i projektlandsbyerne i Kavre District uden for Kathmandu. Vi besøgte tre landsbyer, og fik set de forskellige EVD-løsninger, som folk i landsbyen havde installeret. Vi fik også en god snak med flere af de lokale, som blandt andet fortalte, hvordan projektet og de forskellige EVD-løsninger havde påvirket dem. Biogasanlæg, som dog har været installeret i flere år, havde hos flere været med til at forbedre gødningen, så produktionen af grøntsager var steget. Projektet har særligt haft fokus på, hvordan de lokale kunne udnytte deres organiske affald til organisk gødning til brug på markerne. Også brugen af plastikdrivhuse havde givet befolkningen mulighed for at dyrke tomater, som de kunne sælge. Flere nævnte også, at indeklimaet i køkkenerne var blevet meget bedre efter installationen af de forbedrede komfurer. 

Kvinde arbejder på sin “plastic pond” til opsamling af regnvand.

På de tre dage blev vi taget rundt til tre meget forskellige landsbyer og lokationer. Dog havde landsbyerne det til fælles, at folk var meget positive omkring projektet og de resultater, det havde skabt. Nepaleserne var også meget imødekommende og gæstfrie, og man kunne ikke være på besøg i et hjem uden at få en kop te eller en kop varm bøffelmælk og desuden blive tilbudt frokost.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *